Vanliga frågor

Har du frågor om hur det går till att beställa brud- eller festklänning hos oss på Skräddarhuset? Här hittar du mer information!

Hur går en brudklänningsprovning till?

Första steget är att boka en provning hos oss, här på hemsidan eller genom att ringa eller maila. Provningarna är gratis och man får komma och prova flera gånger om man känner att man behöver det. Under provningen får du hjälp av vår personal som går igenom när du ska gifta dig, hur din budget ser ut och vad du tycker om rent stilmässigt. När du är färdig skriver vi upp dina favoriter så att du har informationen som underlag för att ta ditt beslut, och vet vilka klänningar du har provat om det är så att du skulle vilja komma tillbaka.

Hur går det till att köpa en brudklänning på Skräddarhuset?

När du har valt din drömklänning är det dags att beställa, och det gör du på plats hos oss. Det enklaste är att boka en tid (välj Provning Brud- och festklänning) så att någon av oss säkert har tid att hjälpa dig. När du kommer hit tar vi dina mått så att vi kan beställa rätt storlek. Du får också skriva på ett köpeavtal, och betala halva kostnaden i handpenning. När klänningen sen levereras kontaktar vi dig och bokar in en tid för provning. Det är viktigt att du kommer till oss snarast möjligt efter att din klänning kommit, för om det mot förmodan skulle vara något problem behöver vi ha möjlighet att kontakta leverantören direkt. Beroende på hur lång tid det är kvar tills du ska gifta dig kan vi antingen börja prova ut ändringar då, eller så bokar vi in en tid lite längre fram. Du betalar för andra halvan av klänningen när den har kommit, och för ändringarna när de är gjorda på vårt skrädderi.

Hur långt innan bröllopet måste jag beställa?

För fullt utbud är det bäst att beställa din brudklänning senast 8 månader innan bröllopet, eftersom flera av våra leverantörer kan ha så långa leveranstider och för att ha tid om du vill anlita våra eller någon annan skräddare. Det kan tyckas som lång tid, men brudklänningarna sys oftast upp efter beställning eftersom de är dyra att tillverka i material och arbetskostnad. Men självklart gör vi vårt bästa för att hjälpa dig även om det skulle vara kortare tid till ditt bröllop. Vi har god kontakt med våra leverantörer och i vissa fall går det att få klänningar på kortare tid, om de till exempel finns i lager. Vi har också en reasektion och Återbruket, där man kan köpa sin klänning direkt från oss i butiken.

Vad ska jag tänka på inför att jag ska prova ut ändringar på min brudklänning?

Hur lång tid innan bröllopet vi behöver börja med ändringarna på din brudklänning beror på hur omfattande de är och när du gifter dig. Under högsäsong har vi många blivande brudar att ta hänsyn till och alla måste få sin brudklänning i tid. När det är dags att prova ut ändringar behöver du ha köpt de skor du kommer ha på dig på bröllopet, och ha införskaffat rätt underkläder. Rätt underkläder för att passformen på klänningen ska bli så perfekt som möjligt, och skor för att vi ska kunna markera ut exakt rätt längd. En brudklänning är vanligen golvlång, vilket innebär att det gör stor skillnad om den råkar bli lite för kort eller för lång. Därför vill vi inte att man kommer med ett par skor som är ”ungefär rätt höjd” eller som man inte är säker på att man faktiskt kommer att bära. Allt för att din klänning ska bli så bra som möjligt när den är klar!

Varför kostar en brudklänning så mycket?

Vi har brudklänningar för mellan ca 5 000 kr och 30 000 kr (ordinarie pris), men de flesta av våra klänningar ligger någonstans mellan 10 000 och 20 000 kr. Det kan tyckas mycket för ett plagg man bara använder en gång i livet, men det har sin förklaring. Våra brudklänningar är sydda av exklusiva material som är dyra i inköp. Det är dessutom oftast mycket mer tyg i en brudklänning än andra plagg, vilket också påverkar kostnaden. Brudklänningar är också mer komplexa att konstruera och sy, vilket innebär att de tar lång tid att tillverka. Sen påverkas naturligtvis även brudklänningsbranschen av alla de ”vanliga” sakerna som påverkar pris; som inflation, kostnad för leverans osv. Om du vill få tillbaka lite av det du lägger på din klänning erbjuder vi möjlighet till andrahandsförsäljning genom vårt Återbruk. Vi har också vår egen kollektion Reloved Bridal med nya eller begagnade brudklänningar som vi gett nytt liv genom att uppdatera deras design eller göra dem moderna igen. 

Ska jag boka en vanlig brudklänningsprovning eller en lyxprovning?

Det bestämmer du naturligtvis själv! Fördelen med en vanlig provning är att den är kostnadsfri, och att du ändå får 50 minuters hjälp av någon i vår personal som ägnar sig åt att hjälpa dig att hitta den rätta klänningen för dig. Men vill du att din brudklänningsprovning ska vara lite extra lyxig går det utmärkt att boka en lyxprovning. Förutom att du får vår fina lounge för dig själv och ditt sällskap (i max 55 minuter) får du dedikerad tid då någon ur vår personal bara ägnar sig åt att hjälpa dig att hitta rätt klänning. Det ingår även bubbel och choklad, samt en rabattcheck på 400 kronor om du köper en klänning hos oss för minst 10 000 kronor. Det går självklart också bra att kombinera de båda; till exempel genom att boka en lyxprovning först och sedan komma tillbaka en annan dag för en vanlig kostnadsfri provning för att ta ett beslut i lugn och ro, eller tvärtom.

Hur går det till att köpa en bal- eller festklänning på Skräddarhuset?

Första steget är att boka en provning hos oss, här på hemsidan eller genom att ringa eller maila. Provningarna är gratis och man får komma och prova igen om man känner att man behöver det. Under provningen får du hjälp av vår personal som går igenom när du ska använda klänningen, hur din budget ser ut och vad du tycker om rent stilmässigt.

Om vi inte har rätt storlek eller färg hemma i butiken kan du beställa, och det gör du på plats hos oss. Det enklaste är att boka en tid (välj Provning Brud- och festklänning) så att någon av oss säkert har tid att hjälpa dig. Beroende på märke ligger leveranstiden oftast på mellan tre veckor och fyra månader. När du kommer hit tar vi dina mått så att vi kan beställa rätt storlek. Du får också skriva på ett köpeavtal, och betala halva kostnaden i handpenning. När klänningen sen levereras kontaktar vi dig och bokar in en tid för provning och för att prova ut eventuella justeringar. Du betalar för andra halvan av klänningen när den har kommit, och för ändringarna när de är gjorda på vårt skrädderi.

Vad kommer det kosta att justera min klänning?

Hur mycket justeringarna på din brudklänning kostar beror på hur omfattande de är. Vi tar 650 kr i timmen för klänningar som är köpta hos oss, och våra kunder har alltid förtur på vårt skrädderi. Det kan vara bra att tänka på speciellt under högsäsong, som är från mitten av mars till och med september. När vi provar ut vilka ändringar du vill göra får du en mer precis uppskattning av hur lång tid de kommer ta och vad de alltså kommer landa på, om så önskas.

En del av våra kunder väljer att köpa en enklare brudklänning som kostar lite mindre (och lägga mer tid på vårt skrädderi för att få sin drömklänning. Vill man göra större ändringar, som att förändra klänningens design (lägga till/ta bort ärm, ändra urringning eller dylikt) går det självklart också bra.

Jag vill gå ner i vikt innan bröllopet, vilken storlek ska jag beställa?

Vi rekommenderar inte bantning innan bröllopet för att komma i en mindre storlek, och beställer därför helst en storlek efter den kropp du har nu. Dels vill vi inte bidra till pressen det innebär att veta att man måste tappa i vikt för att komma i sin klänning – det är stressigt nog att planera ett bröllop ändå! Men misströsta inte – våra duktiga skräddare kan hjälpa dig att få klänningen att sitta perfekt vare sig du tappat vikt mellan beställning och bröllop eller inte. 

Varför har ni inte fler storlekar av varje brudklänning?

Vi vill självklart erbjuda ett så stort utbud av brudklänningar som möjligt, och därför har vi helt enkelt inte plats att ha mer än en eller max två storlekar av varje klänning hemma. Vi hjälper till med klämmor för att du ändå ska få en så bra uppfattning som möjligt om hur klänningarna skulle sitta i rätt storlek, och när du väl har valt modell tar vi noggranna mått för att kunna beställa en storlek som passar dig så bra som möjligt.

Hur går det till att beställa ett skräddarsytt plagg?

Vill du ha ett plagg uppsytt från grunden behöver du först boka ett konsultationsmöte där vi går igenom dina önskemål. Konsultationen kostar 750 kronor och under mötet bollar vi idéer och diskuterar hur du vill att plagget ska se ut och vilka tyg som skulle kunna passa. Efter mötet återkommer vi till dig med en offert på vad det kommer kosta.

Om du sen väljer att gå vidare med plagget är första steget att vi gör ett mönster och syr upp en så kallad toile; en provmodell i bomullstyg som vi använder för att justera passformen på plagget innan vi klipper upp det ”riktiga” tyget. Därefter syr vi upp det faktiska plagget, vilket är en process med en mängd olika steg där vi kommer behöva prova plagget på dig ett antal gånger. Hur många beror på vilken typ av plagg och konstruktion du valt, men oavsett vilket bör du räkna med att komma på provningar flera gånger under arbetets gång.

Vad kostar det att sy upp ett plagg från grunden?

Det här är en fråga som vi ofta får, och som det är extremt svårt att svara på. Till att börja med beror det på vilken typ av plagg man vill ha, hur avancerad konstruktion man önskar och hur mycket detaljer osv. Vi tar 650 kronor i timmen för att sy upp ett plagg från grunden, och till det tillkommer materialkostnaden. Man kan räkna med att en top eller blus tar från 12 timmar och uppåt, en enklare klänning från 20 timmar och uppåt och en brudklänning från 30 timmar och uppåt. Ett skräddarsytt plagg är unikt och perfekt anpassat efter just dig, men det är bra att vara medveten om att det i princip alltid är dyrare att få ett plagg uppsytt än att köpa motsvarande plagg färdigt i butik.

Hur fungerar Återbruket?

På Återbruket säljer vi, förutom vårt eget märke Reloved Bridal, återanvända brudklänningar i gott skick. Vi tar i första hand in klänningar som är köpta hos oss, men ibland gör vi undantag för klänningar som vi bedömer passar bra med vår stil. Om du är intresserad av att sälja din klänning genom oss så kontakta oss via mail, gärna med någon bild på klänningen och lite information om när du köpte den, vilken storlek den är och om skick. Om vi vill ta in den hör vi av oss och bokar in en tid då du kommer och lämnar klänningen och skriver ett kommissionsavtal med oss. Observera att vi inte köper in klänningar, utan säljer dem på kommission. Det innebär att vi hänger klänningen här, och sen får du betalt när den säljs. Vi brukar kunna ta mellan 60 och 70 procent av klänningens inköpspris när vi säljer den i andra hand, och av det får du hälften. Till exempel skulle vi sälja en klänning som kostat 10 000 kronor i inköp för mellan 6000 och 7000 kronor beroende på skick, varav du får 3000–3500 kronor.

Kan jag göra mina ändringar på lördagar?

Nej, det är tyvärr inte möjligt. Skrädderiet är bara öppet på vardagar (tisdagar-fredagar 12–18), och det finns ofta inte skräddare på plats under lördagarna. Därför är det viktigt att du själv som kund tar ansvar för att du har möjlighet att komma på provningar när skrädderiet är öppet, för att processen med justeringar av din brudklänning ska fungera och flyta så smidigt som möjligt. Vi har tyvärr inte möjlighet att göra undantag på grund av att man bor långt bort eller dylikt.